Specialisti alimentatie fara colesterol Consumatori produse fara colesterol in exces

Dictionar


A B C D E F H I L P R S T




Ateroscleroza Ateroscleroza

 

Îngustarea vaselor de sânge din cauza acumulării de grăsimi, având ca și consecință restricționarea fluxului sanguin. Placa se formează din depozite neregulate de colesterol şi grasimi în peretele intern, determinând sclerozarea acestora.


Boală coronariană (CHD) Boală coronariană (CHD)

 

Boală acută sau cronică, care afectează vasele de sânge ale inimii, ce include furnizarea insuficientă de sânge oxigenat miocardului. Acest tip de boală are de obicei ca rezultat îngustarea arterelor, deşi cauza ar putea fi creşterea sau scăderea consumului de sânge oxigenat transportat.


Colesterol Colesterol

 

Sterol produs în ficat, fiind parte componentă a produselor alimentare de origine animală. Sinteza endogenă de colesterol generează aproximativ 1000 mg pe zi de colesterol, în timp ce consumul mediu zilnic este de aproximativ 300 mg. Colesterolul este un precursor al acizilor biliari şi hormonilor steroizi, în afara faptului că este și o componentă esenţială structurală a membranei plasmatice a tuturor celulelor. Acesta joacă un rol important în patogeneza aterosclerozei. Colesterolul este transportat în plasmă ca parte a lipoproteinelor, inclusiv a HDL, LDL si VLDL.


Diabetul zaharat de tip I Diabetul zaharat de tip I

 

Diabetici insulino – dependenți (IDDM). În diabetul zaharat de tip I, pancreasul produce puţin sau deloc insulină din cauza distrugerii celulelor beta care produc hormoni. Acest tip de diabet apare de obicei brusc, acest lucru întâmplându-se mai frecvent la persoanele cu vârsta sub 30 de ani. Tratamentul constă în insulină, dieta planificată, exerciţii fizice zi de zi şi monitorizarea glucozei din sânge de către pacient.


Diabetul zaharat de tip II Diabetul zaharat de tip II

 

Diabetul zaharat (IDDM). Diabetul de tip 2 este legat de rezistența la insulină și nefuncționarea celulelor beta. Îngrijirea lor include dietă, exerciţii fizice şi monitorizarea glucozei. Ocazional, sunt necesare antiglicemiante pe cale orală sau sunt necesare injecții cu insulină. Diabetul de tip II cuprinde 90 - 95% din cazurile de diabet zaharat.


Dislipidemia Dislipidemia

 

Concentraţia în sânge a uneia sau a mai multor lipide, de exemplu: creşterea valorilor colesterolului LDL sau a colesterolul HDL.


Endoteliul Endoteliul

 

Țesut asemănător epiteliului (strat de celule) ce acoperă cavitățile din interiorul inimii, din interiorul vaselor de sânge și a vaselor limfatice.


Factori de risc Factori de risc

 

Factori de risc cardiac, sunt împărțiți în factori ce se pot modifica şi in factori ce nu se pot modifica, ce predispun la apariţia bolilor de inimă. Deşi există orientări diferite de evaluare a riscurilor, inclusiv a factorilor de risc general acceptati, creşterea colesterolului LDL-C, reducerea colesterolului HDL-C şi creșterea trigliceridelor, în plus faţă de următorii factori: fumat, diabet, antecedente familiale de boli de inimă, a obezităţii şi a hipertensiunii arteriale.


Hipercolesterolemia Hipercolesterolemia

 

Boală ce provoacă creșterea anormală a cantității de colesterol în sânge.


Hipercolesterolemie familială (FH) Hipercolesterolemie familială (FH)

 

Condiţie moştenită, caracterizată de nivelul anormal de ridicat al colesterolului în sânge. Organismul persoanelor afectate nu poate procesa în mod adecvat colesterolul LDL, aceste persoane prezintă un risc mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare.


Infarct Infarct

 

Boală care constă în distrugerea unui organ sau a unei părți dintr-un organ ca urmare a astupării unei artere sau a unei vene terminale, datorată scăderii alimentării cu sânge a țesuturilor, de obicei rezultat al ischemiei.


Ischemie Ischemie

 

Scăderea fluxului sanguin la nivelul ţesuturilor, datorata constricţiei sau blocarii unui vas de sânge, care poate cauza moartea celulelor. Ischemia miocardică (reducerea fluxului sanguin la nivelul inimii) este o gâtuire sau obstrucţionare a arterelor coronare.


Lipide Lipide

 

Grăsimi, uleiuri şi ceară care servesc ca elemente structurale şi sursa de energie pentru organismul uman.


Lipoproteine Lipoproteine

 

Particule de grăsime acoperite cu proteine ce facilitează transportul colesterolului şi a trigliceridelor în corpul uman. Cele patru clase de bază sunt: lipoproteine de înaltă densitate, lipoproteine de joasă densitate şi foarte joasă densitate, cum ar fi chilomicronii.


Lipoproteine de înaltă densitate (HDL) Lipoproteine de înaltă densitate (HDL)

 

Tip de lipoproteine care protejează împotriva apariţiei bolilor coronariene, printr-un proces numit: transport invers al colesterolului. HDL transporta colesterolul din celulele din ţesuturi la ficat, de unde este excretat în bilă. Valorile mari ale colesterolului plasmatic (HDL-C) se corelează în mod negativ cu riscul de boli coronariene. HDL-C este numit de multe ori colesterolul "bun".


Lipoproteine de joasă densitate (LDL) Lipoproteine de joasă densitate (LDL)

 

Lipoproteine care se formează în fluxul sanguin şi care transportă colesterolul de la ficat la nivelul diferitelor ţesuturi. Valorile mari ale colesterolului seric LDL (LDL-C) se corelează în mod pozitiv cu riscul de boli coronariene. LDL-C este numit de multe ori colesterol "rău".


Lipoproteine de densitate foarte joasă (VLDL) Lipoproteine de densitate foarte joasă (VLDL)

 

Clasa de lipoproteine care transportă trigliceridele de la intestin și ficat către țesutul adipos şi muscular. Sunt sintetizate de către ficat şi conţin trigliceride în centrul lipidic.


Placa (aterosclerotică) Placa (aterosclerotică)

 

Plăcile aterosclerotice sunt compuse dintr-un conţinut ridicat de lipide şi un capac fibros care îl separă de lumenul arterial. Creșterea plăcii își are de multe ori cauza în proeminentele apărute în peretele vascular din lumenul interior, ce limitează spațiul disponibil pentru fluxul sanguin.


Prevenția primară Prevenția primară

 

Orice formă de intervenţie pentru a reduce riscul sau de a preveni dezvoltarea bolii coronariene la persoanele cu antecedente ale acestor boli.


Prevenție secundară Prevenție secundară

 

Orice formă de intervenţie, care caută să reducă riscul de episoade de boală de inimă sau ajută la prevenirea repetării acesteia în cazul persoanelor cu un istoric al acestor boli.


Rezistenţa la insulină Rezistenţa la insulină

 

Anomalie metabolica de bază ce stă la baza diabetului de tip II. Rezistenţa la insulină este sensibilitatea scăzuta a celulelor la acţiunea insulinei.


Stanol Stanol

 

Stanolii din plante sunt forme saturate ale sterolilor în cauză. Ei sunt prezenți în natură în cantităţi minime, deşi pot fi produși prin saturarea catalitică a sterolilor. Atunci când sunt adăugati la dietă, sunt absorbiți într-o cantitate mică şi inhibă absorbţia colesterolului în intestinul subţire.


Statinele Statinele

 

Un termen general ce se referă la HMG-CoA reductază, clasă de medicamente care reduc colesterolul (inhibitori pentru 3-hidroxi-3-metilglutaril-coenzima reductază).


Sterolii din plante Sterolii din plante

 

Fitosterolii sunt un grup de compuşi ai celulelor din plante. Din punct de vedere structural sunt asemănători colesterolului, unica diferenţă fiind înlocuirea din catena laterală. Aceştia sunt compuşi nesaturaţi, adică conţin cel puţin o legătură dublă în structura lor chimică. Principalii steroli din plante sunt: sitosterol, campesterol şi stigmasterol. Fac parte din dieta occidentală, în cantităţi aproape egale cu cea a colesterolului din dietă.


Trigliceridele (TG) Trigliceridele (TG)

 

Tip de grăsime care se sintetizează în ficat, sau care este ingerată odată cu alimentele. Valorile plasmatice mari se corelează în mod pozitiv cu riscul de cardiopatie coronariană.


film Benecol - reducere colesterol

Urmariti-ne si pe:

 Profilul Facebook a Dobrogea-Benecol  Profilul Twitter a Dobrogea-Benecol  Profilul Blogger a Dobrogea-Benecol

Ce este colesterolul

Colesterolul este un compus esenţial atât pentru organismul uman cât şi pentru cel animal. Colesterolul este un sterol primar ce se găseşte în membrana celulelor din corpul uman. Este secretat de ficat, dar derivă şi din dieta alimentară. Deşi colesterolul este necesar pentru funcţionarea normală biochimică, este bine ştiut că are efect asupra dezvoltării arterosclerozei vasculare. Se estimează că aproximativ 70% din populaţia adultă din vest are nivelul colesterolului ridicat.

...citeste mai mult